11 Nisan 2018

Atölyeler

Nedir ?

Meraklı Kedi; çocukların kendi ilgi ve ihtiyaçlarına, öğrenme isteklerine, meraklarına yapabilirliklerine ve bireysel farklılıklarına uygun olarak öğrenmeyi, yaşamla birlikte tutar. Böylece öğrenme belirli saatlerde belirli öğreticilerden öğrenilen bir şey değil, yaşamın her anında keşfedilen ve haz veren bir süreçtir. Meraklı Kedi’de geçirilen her zaman dilimi de öğrenmeye, soru sormaya, gözlem ve araştırma yapmaya açıktır. Bunun en temel kaynaklarından biri atölyelerdir. Meraklı Kedi’de sabahtan öğlene kadar akademik çalışmalar, öğleden sonra ise atölyeler yapılır.

Atölyeler 13.45/14.45 arasında 1 saatlik bir zaman dilimini içerir ve her gün için 4 farklı atölye açılır. Çocuklar öğleden sonra katılacakları atölyeleri sabahtan seçerler. Her çocuğun/bireyin öğrenme sınırlarını yaşının değil kendisinin belirlediği gerçeğine dayanarak atölyeler seçimle ve karma yaş olarak gerçekleştirilir. Her atölye en fazla 12 çocuk alacak şekilde seçilerek, iki ana sınıfı ve dört farklı ilkokul sınıfından gelen çocuklar, karma gruplar halinde atölyede çalışırlar.1

1 Meraklı Kedi İlkokulunda çocuklar atölyelerin yanı sıra her gün bir sınıf müzik bir sınıf da spor dersi alırlar.

Neden ?

Atölyeler sayesinde çocukların gerçek yaşam ile bağları kuvvetlenir. Atölyeler çeşitli gezi ve gözlemlerle desteklenerek, belirli bir mekân ile sınırlandırılmaz. Çocukların yalnızca öğretmenleriyle değil alanında uzman ve ilgili kişilerle çalışma imkânları olur. Kendi açtıkları atölyeler ile planlama yapma, sorumluluk alma, bilgiyi paylaşabilme, empati kurabilme becerileri gelişir. Dokunarak, yaparak, yaşayarak keşfederler ve farklı yaş grubundan çocuklarla farklı öğrenmeleri deneyimlerler.

Nasıl ?

Atölyeler bilim, sanat, oyun, ekoloji, spor, matematik, üretim, peyzaj, drama, dikiş, örgü, tasarım, tiyatro, müzik, akademik, geometri, mimari, gezi, doğa, kuş gözlemi, geri dönüşüm, dans ve mutfak gibi yaşama dair olan her şey hakkında olabilmektedir. Atölye içeriği temaya uygun olarak çeşitli oyunlar, materyaller, etkinlikler, aktiviteler, gözlem ve geziler, araştırma ve tartışma teknikleri, tasarımlar, söyleşiler ile desteklenerek zenginleştirilir. Öğretmenler, çocuklar, gönüllüler ve ebeveynler tarafından açılabilen bu atölyeler, süreli ya da süresiz olarak adlandırılır.

Sizde Meraklı Kedi’de Atöyle açabilirsiniz.

Süresiz atölyeler gün içinde 1 saatte tamamlanabilen atölyelerdir. Süreli atölyeler ise sistematik bir aşama ve süre gerektiren, atölyeye katılan çocukların aynı grupla devam ettiği uzun süreli atölyelerdir. Süreli atölyeler en az 2 hafta en fazla bir dönem (9 hafta) olabilmektedirler. Örneğin, geçen yıl açılan 5 haftalık dokuma atölyesi ve bez çanta atölyeleri ile çocuklar doğal malzemeler üzerine kendi dokumalarını yapmış ve kendi bez çantalarını dikerek üzerine istedikleri görselleri baskı yapmışlar ve son hafta bir Tiftik Sergisi gezisine giderek atölyeyi sonlandırmışlardır. Yine bir başka süreli ekoloji atölyesinde bir grup bahçe ile çalışmış, toprağı açarak tohumları ekmiş, diğer grup zehirsiz doğal malzemeler üreterek çalışmış, son hafta da bir ekolojk köye gezi düzenleyerek atölyeyi tamamlamışlardır.

Atölye planlama kısmında ise her atölye kolaylaştırıcısı atölye sorumlumuzun gönderdiği “Atölyelistler İçin Atölye Formunu” doldurarak; atölyenin amacı, içeriği, yaş grubu, malzemeleri gibi detaylar üzerinden planlamalarını yapar ve paylaşır. Gönüllü ve çocuklar için atölye öncesinde bireysel oryantasyon yapılır. Her çocuk ve gönüllü atölyesi için okulumuz öğretmenlerinden bir destek öğretmen verilir. Destek öğretmen çocuk ve gönüllü atölyelerinin en iyi şekilde tamamlanabilmesi için gerekli olan ihtiyaçları karşılar. Atölyeler sınıflarda yapılır ve sınıflar atölye kolaylaştırıcısı tarafından öğle arasında atölyeye hazır hale getirilir.

Atölye bitiminde çocuklara “Atölye Formu” dağıtılır. Bu atölye formlarında çocukların atölyede neler hissettiği, atölyenin en sevdiği veya sevmediği özelliklerinin neler olduğu, atölyeye tekrar katılmak isteyip istemedikleri, atölyede neleri değiştirmek istedikleri, atölyeye kaç puan verdikleri gibi sorular yer alır. Bu form atölye kolaylaştırıcısına geribildirim vermek amacıyla tasarlanmıştır. Bu yolla atölyeler güncellenebilir, çocukların istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak şekillenebilir. Atölye tamamlandıktan sonra kolaylaştırıcı, bu geribildirimlerin arşivlenmesi adına oluşturulan geribildirim tablosuna verilen cevapları kaydeder ve atölye sorumlusu dönem sonunda çocuklara hangi atölyelere katıldıkları ve bu atölyelere dair düşünceleri hakkında geribildirimler verir. Destek öğretmenler de atölye bitiminde çocuk ve gönüllülere gözlem ve geribildirimlerini aktarırlar.

Sizde Meraklı Kedi’de Atöyle açabilirsiniz.