11 Nisan 2018

Meraklı Kedi’de Bir Gün

Meraklı Kedi’de güne sabah çemberi için çember halısında buluşuyoruz. Sabah çemberimiz farklı ritüeller ile başlıyor (şarkı, tarih, oyun vb.). Her gün farklı temalı sabah çemberlerimiz olabiliyor. Her sınıfın kendi içinde karar verdiği farklı temalarımız var. Oyuncak, kitap, ilginç bilgiler, serbest, el işi günü vb.

Örneğin Pazartesi oyuncak günü ise, kum saatini ve konuşma nesnesini alan kişi yanında getirdiği oyuncağını sınıfa tanıtıyor, oyuncağı ile ilgili duygularını, yaşadıklarını paylaşıyor. Oyuncaklarımızı seçerken; şiddet içermeyen, popüler kültür öğesi olmayan oyuncakları tercih ediyoruz.

Sabah çemberinde kendi süremizde o sabah neler hissettiğimizi, paylaşmak istediğimiz konuları anlatıyoruz. Kalan zamanda günümüzü planlıyor, gün akışı ile ilgili bilgiler veriyoruz.

Sabah çemberimiz bittikten sonra hepimiz haftalık planlarımızı alıp sınıf içinde istediğimiz bir alana geçiyoruz. Gününü başka bir sınıfta geçirmek isteyen olursa çalışmalarını alıp o sınıfa taşınıyor.

Haftalık plan, her ders özelinde oluşturulan, o haftanın kazanımlarını içeren bir sistemdir. Her ders 3 yıldız içeriyor. 1. yıldız kazanımın temelini oluşturuyor ve her çocuğun en az 1 yıldız seçmesi bekleniyor. 2. ve 3. yıldızlarda da o kazanımı destekleyen çalışmalar ve bilgiyi kendi keşfedebileceği alanlar yaratılmaya çalışılıyor.

Haftalık plan sonrası, haliyle biraz acıkıyoruz. Sabah atıştırmalıklarımızı yemek için, atıştırmalık kabına koşuyoruz. O günün atıştırmalığında muz, mandalina, ceviz olunca daha da hızlı koşuyoruz tabii ki. Atıştırmalığımızı yedikten sonra uzun bir bahçe saatimiz var. Hava durumu ne olursa olsun uygun kıyafetlerimizi giydikten sonra yaz, kış bahçeyi kullanabiliyoruz. Biraz oyun, biraz kedilerimizi, köpeğimizi seviyoruz. Bir de tavuklar yumurtladı mı acaba diye baktıktan sonra geri sayımla içeri giriyoruz.

O gün yeni bir konuya geçiyorsak, konu hakkında küçük bir beyin fırtınası yapıyoruz. Dersin ve konunun özelliğine göre grup ya da bireysel çalışmalar, materyal ya da etkinlik kâğıtları ile konumuzu işliyor, içselleştirilmesi için farklı etkinlikler ile destekliyoruz. (Okuma yazma öğrenme sürecinde hangi sesi işliyorsak o ses ile başlayan okuldaki eşyaların, kişilerin isimlerini bulma veya bahçede bulduğumuz yaprak ve odun parçalarından o sesleri yapma, yapıştırma, sayılar ve uzunluk ölçüleri kazanımı için sınıfta “…. kaç cm’dir” tahmin etme oyunu, isim şehir bulma vs.)

Daha sonra, menülerini çocuk, öğretmen ve ebeveyn çalışma grubu ile ortak hazırladığımız öğle yemeğine gidiyoruz. En sevdiğimiz gün sağlıklı patates ve hamburgerin olduğu gün.

Yemek sonrası yediklerimizi sindirdiğimiz uzun bir bahçe saatimiz var.

Bahçe saati sonrası gönüllü uzmanlar, öğretmenler ve çocukların açtığı atölyelerimiz var. Atölyeler birçok farklı konuda olabilir. Bilim, ekoloji, sanat, akademik kazanımlar, fiziksel beceriler, sokak oyunları vs.

Atölye seçimleri o günün sabahında sınıf özellerinde yapılıyor. Atölye sonrası atölye değerlendirme formları dolduruyoruz. Akşam atıştırmalığı için yemekhaneye gidiyoruz. Atıştırmalık sonrası kapanış çemberleri için sınıflarımıza dönüyoruz.

Akşam çemberlerinde gün içinde yaptığımız etkinlikleri, katıldığımız atölyeleri; günümüzün tamamını değerlendiriyoruz. Kapanış çemberi sonrası vedalaşıp, servislerimize biniyoruz ve Meraklı Kedi’de bir günü daha bitirmenin duygusuyla evlerimize gidiyoruz.